Skip to content

Over de opleiding.

Als je een aanhangwagen achter een auto wil vervoeren, moet je in de meeste gevallen in het bezit zijn van rijbewijs B-E. 
Het behalen van dit rijbewijs bestaat alleen uit een praktijkopleiding en je hoeft hier dus geen apart theoriecertificaat voor te behalen. Wel moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B. Het rijden met een combinatie van 10 meter is uiteraard heel anders dan het rijden met alleen een auto. Op het praktijkexamen wordt daarom ook echt gelet op de rijvaardigheid van de kandidaat en het verantwoord en veilig omgaan met het voertuig in het verkeer.

Om dit zo goed mogelijk te leren, wordt in de lessen flink geoefend met het draaien, achteruitrijden, aan- en afkoppelen, uitdraaien en natuurlijk het verkeersinzicht. Dit zodat jij goed voorbereid op praktijkexamen gaat. 

Rijschool Vermeer heeft van de E achter B opleiding, oftewel rijbewijs B-E, zijn specialiteit gemaakt. Deze praktijkopleiding kun je op verschillende manieren volgen: je kan kiezen voor een reguliere opleiding, dus 1 of 2 lessen per week. Ook bieden wij een versnelde opleiding: dat kan al in 1 dag! Indien het je beter uitkomt, is deze opleiding ook in 2 halve dagen mogelijk. 

Dagopleiding bij
Rijschool Vermeer.

Heb je dit BE-rijbewijs bedrijfsmatig nodig? Dan kun je de omzetbelasting (BTW) terugvorderen en kunnen de kosten als bedrijfskosten worden aangemerkt.

E achter B

€ 702,-

€ 649,-

Inclusief BTW

Welk rijbewijs heb je nodig om te rijden met een aanhanger.

Er zijn verschillende regels van toepassing voor het rijden met een aanhangwagen of caravan. Voor het gemak hebben we de situaties en eisen van de rijksoverheid hieronder uigelegd:

Rijbewijs B – aanhangwagen tot 750kg

Rijbewijs BE – Aanhanger tot 3500kg

Voorbeelden auto met aanhanger .

Hier vind je voor de duidelijkheid meerdere voorbeelden van welk rijbewijs je nodig hebt om met een aanhanger te rijden.
Wil jij graag weten wat het gewicht is van jouw auto en hoeveel kg jouw auto of busje mag trekken? Dit kun je vinden op de website van het RDW. Vul je kenteken in en ga vervolgens naar Basis -> Gewichten. Hier vind je de volgende waarden: Massa ledig voertuig (G), Maximum massa samenstel (F3) en Aanhangwagen geremd(O1)/ongeremd (O2).

Gewicht auto in KG
Gewicht aanhanger in KG
Totaal gewicht in KG
Benodigd rijbewijs
3.000
675
3.675
Rijbewijs B, want het gewicht van de aanhanger is minder dan 675kg
2.300
950
3.250
Rijbewijs B, want het totaalgewicht is minder dan 3.500kg
2.400
1.450
3.850
Rijbewijs B+ (code 95), want het totaalgewicht is minder dan 4.250kg
2.500
2.000
4.500
Rijbewijs BE, want het totaalgewicht is meer dan 4250kg
3.000
4.000
7.000
Rijbewijs BE (gehaald voor 19-1-2013), anders Rijbewijs C1E of CE, want het gewicht van de aanhanger is meer dan 3.500 kg